in ,

De 4 Meest Verrassende Signalen van een Hartziekte (Volgens Artsen)

Deze makkelijk te negeren signalen kunnen betekenen dat je hart gevaar loopt.


Hartaandoeningen worden soms een “stille moordenaar” genoemd, en met een goede reden. Volgens de Harvard Medical School wordt bijna de helft van alle hartaanvallen aangezien voor minder ernstige problemen. Er zijn duidelijke tekenen van hartproblemen – zoals pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid en misselijkheid – maar het negeren van de meer subtiele tekenen van hartaandoeningen kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben en zelfs dodelijk worden. Lees verder om te ontdekken naar welke aanwijzingen u in uw lichaam moet zoeken die op hartproblemen kunnen wijzen.

1. Kaak- en nekpijn

Pijn op de borst is niet het enige ongemak dat gepaard gaat met hartproblemen. Pijn die vanuit de borst naar de kaak en nek uitstraalt, kan duiden op hartproblemen, zoals een hartaanval, hartziekte of een onregelmatige hartslag.

“Kaak- en nekpijn kunnen tekenen zijn van een hartaanval of verminderde bloedtoevoer naar het hart”, waarschuwt Edo Paz, MD, een gecertificeerde cardioloog bij K Health. “Meer typische symptomen van een hartaanval zijn pijn op de borst, kortademigheid en zweten. Kaak- of nekpijn kan echter wijzen op hartproblemen, vooral als het ongemak verergert wanneer je je inspant en stopt wanneer je rust.”

Bobbi Bogaev, MD, cardioloog en medisch directeur bij Abiomed, geeft een voorbeeld van een recente patiënt die tijdens het fietsen kaak- en nekpijn kreeg. “Na overleg met een cardioloog kreeg [de patiënt] te horen dat hij laesies had in drie van zijn hartvaten, waaronder zijn linker voorste dalende slagader, ook bekend als de weduwnaar”, legt Bogaev uit. Het is een nuttige herinnering om kaak- of nekpijn niet te negeren en medische hulp in te roepen als je het ervaart.

2. Kramp, pijn of gevoelloosheid in je kuiten

Een verrassend teken van hartproblemen is pijn of ongemak in je kuiten. “Kramp, pijn of gevoelloosheid in de kuiten tijdens het lopen kan verband houden met perifere arteriële ziekte (PAD)”, legt Paz uit. “PAD is een chronische aandoening waarbij de bloedvaten die bloed naar je organen en ledematen transporteren, worden geblokkeerd, wat resulteert in een verminderde bloedstroom.” Paz merkt op dat andere symptomen van PAD zweren in de benen, slechte haargroei en veranderingen in huidpigment zijn.

Kuitpijn die optreedt tijdens het sporten en verdwijnt tijdens het rusten is een klassiek symptoom van PAD. Mensen met PAD hebben vaak atherosclerose (ophoping van plaque in slagaders), wat de bloedtoevoer naar de benen verstoort en kan leiden tot een hartaanval of beroerte. Volgens de National Institutes of Health (NIH) heeft bijna de helft van de Amerikanen atherosclerose en weet het niet. Dus als je kramp, pijn, gevoelloosheid of ongemak in jouw kuiten ervaart tijdens het lopen, bespreek dan met je arts of dit op hartproblemen kan duiden.

3. Problemen in de slaapkamer

Onderzoek toont aan dat de gezondheid van het hart van invloed kan zijn op de prestaties in de slaapkamer voor zowel mannen als vrouwen, aangezien seksuele disfunctie verband houdt met problemen met de bloedstroom. Voor mannen kan erectiestoornis (ED) een vroeg teken zijn van arteriële schade en hartaandoeningen. ED is een probleem met de bloedsomloop dat vaak wordt veroorzaakt door verharding van de slagaders of endotheeldisfunctie – een aandoening waarbij bloedvaten niet goed kunnen uitzetten en samentrekken. Deze aandoeningen verminderen de bloedtoevoer naar de penis en worden geassocieerd met hartaandoeningen.

Hartaandoeningen en seksuele disfunctie zijn niet exclusief voor mannen. Uit een onderzoek uit 2007 bleek dat 87 procent van de vrouwen met hartfalen symptomen van seksuele disfunctie meldde, waaronder vaginale droogheid, pijn tijdens geslachtsgemeenschap en een laag libido. Endotheliale disfunctie is de boosdoener achter deze problemen, en het kan leiden tot problemen met de bloedsomloop, plaquevorming in slagaders, slagaderblokkade en een hartaanval.

4. Slechte adem

Een slechte adem of halitose kan meer dan alleen jouw sociale leven beïnvloeden – het kan een teken zijn dat je hartproblemen hebt. Wat hebben slechte adem en hartaandoeningen gemeen? Tandvlees ziekte. Volgens Dentistry IQ hebben mensen met tandvleesaandoeningen twee keer zoveel kans op het ontwikkelen van hartproblemen zoals verharding van de slagaders, bloedstolsels, een hartaanval en beroerte.

Bacteriën die zich ophopen op je tong, tanden en tandvlees veroorzaken een slechte adem. Volgens de AARP kan deze bacterie dan in je bloedbaan terechtkomen via bloedend of ziek tandvlees, wat gepaard gaat met verstopte slagaders en beroertes. Bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen, kunnen ook ontstekingen in de bloedvaten veroorzaken, waardoor het risico op hartaandoeningen toeneemt.

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hart, neem dan contact op met je arts. Hij of zei kun je symptomen beoordelen en helpen bij het bepalen van de beste manier van handelen voor jou.

Bron: BestLife
Beeld: Pexels