in

Ontdek Je Passie En Je Droombaan


Passie – dat wat je het liefste doet – is de krachtigste motor in je leven. Passie geeft je leven betekenis. Hoe ontdek je je passie? En hoe vertaal je dat naar een droombaan?

Zoals iemand heeft het ooit heel mooi zei:
“Bepaal wat je wilt. Neem dat idee en denk eraan, droom erover en leef ernaar. Laat je hersenen, spieren, zenuwen, elke deel van je lichaam, er vol van worden en leg alle andere ideeën naast je neer. Dit is de weg naar succes. Dit is de manier waarop giganten worden gecreëerd.”

Het is de moeite waard om die passie te ontdekken.

Want die passie is het echte doel in je leven. In die passie ligt je kracht.
Sommige mensen noemen dat een baan. Maar passie en baan zijn niet hetzelfde.

Een baan is een middel om een inkomen te genereren. Een passie is een middel om gelukkig te zijn. En wie zegt dat je niet allebei kunt ervaren?

Moet je je passie altijd gebruiken voor werk?

Nee, natuurlijk niet. Je kunt er ook als hobby mee aan de slag gaan. Maar als je passie je zo boeit, waarom zou je er dan niet je werk van maken? Wat houd je tegen om er acht uur per dag mee bezig te zijn?

Als je houdt van koken, kun je dit voor je familie of vrienden doen. Je kunt ook besluiten om kok of chef te worden. Wat is het verschil? In het laatste geval kook je vaker en verdien je er een inkomen mee. Niet slecht als je echt van koken houdt.

Weet je het echt niet?

Als je niet weet wat je het liefst doet, is mijn tegenvraag: “Waarom niet?” De meeste mensen weten het wel, maar denken niet dat ze er geld mee kunnen verdienen. Of ze denken dat ze gewoon niet goed genoeg zijn. Het probleem zit dan ook vaak niet in de passie zelf, maar in de overstap maken van passie naar droombaan.

Ontdek je passie.

Terug naar het onderwerp; hoe ontdek je je passie?
Door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat doe je het allerliefst?
  • Wat zou je doen als je er succesvol mee zou zijn?
  • Welke activiteit geeft je energie en maakt je blij?
  • Wat kan wat jou betreft niet lang genoeg duren?
  • Met welk werk zou jij je succesvol voelen?

Van passie naar droombaan – wees specifiek.

Als je erachter bent wat je het liefst wilt doen, is de volgende vraag: “Hoe kom je daar?” Hoe zet je een passie om in een droombaan?

Ten eerste moet je duidelijk weten wat je wilt. De passie ‘Ik houd ervan met mensen te werken’ is te algemeen. Een baan als trainer is al specifieker. En je kunt dit nog veel concreter maken: je kunt ontdekken met wie je wilt werken, in welk bedrijf, op welk gebied, enzovoort. Hoe concreter, hoe beter.

Overwin je blokkades.

Ten tweede moet je blokkades overwinnen. Want de meeste mensen denken: ‘Dit lukt me nooit.’ Dit is meestal een gebrek aan vertrouwen in eigen kunnen. Ze denken dat niemand op hen zit te wachten. Dat klopt ook.

Niemand zit te wachten op iemand die twijfelt.
Iedereen zit te wachten op iemand met passie voor zijn of haar werk.
Eén van mijn cliënten noemt zichzelf daarom ook ‘Fotograaf Met Passie,’ een mooie omschrijving waar het plezier van afstraalt.

Ga aan de slag.

Ten derde moet je actie ondernemen. Misschien moet je een studie volgen. Waarschijnlijk moet je er tijd en energie in stoppen. Het is zeker dat je moet solliciteren of je eigen bedrijf moet beginnen. Onderschat niet wat je kunt op de lange termijn. En als het gaat over de rest van je werkende toekomst, is het de moeite waard. Je hoeft niet morgen je ideale baan te krijgen, maar je wilt ook niet over tien jaar nog zitten waar je nu zit.

En als je echt niet weet wat je met je leven wilt doen, dan kun je nog altijd optimist worden!

Bron: Frank de Moei | Professional Coach | Newstart.nl