in

Leven Zonder Stress – Gebruik Deze ‘Magische’ Truc

Het grootste deel van stress kun je vermijden. Je hebt het zelf in de hand. Stress zit meestal in je hoofd. Het is jouw hoofd, dus je kunt zelf bepalen wat je ermee doet. Maar hoe doe je dat? Is een leven zonder stress wel mogelijk? Lees over de magische truc: van stress naar ontspanning.

Hoeveel weegt stress precies?

Laten we eens een oefening doen. Neem al je zorgen van de afgelopen twaalf maanden. Alle uitdagingen waar je mee worstelde: je relaties, je werk, jezelf, je toekomst of je gezondheid. Denk aan al die uren die je hebt gepiekerd. Kun je dat bevatten?

Heb je überhaupt enig idee hoeveel uren dat waren in de afgelopen twaalf maanden? Ik denk honderden, misschien wel meer dan duizend. Dat is vrij normaal…

Pak nu al die stress, negatieve gedachten en piekermomenten bij elkaar en til het op. Hoeveel zou dat wegen? Wat is het gewicht van al die zorgen? Het antwoord is: niets – nog geen gram. Het is allemaal lucht.

Het is niet tastbaar, het zijn alleen maar gedachten. En gedachten wegen niets. Vreemd dat iets dat niets weegt toch zo zwaar kan voelen!

Stress is bijna altijd verbonden aan verleden of toekomst.

Kun je dat inzien? Het zijn meestal de gedachten over je verleden of toekomst die je stress geven. Waar maak jij je zorgen over? Over de toekomst, nietwaar? Je denkt: “Zal het wel goed aflopen? Zal het goed gaan met mij? Wat doe ik als het niet lukt?”

In feite zijn we bang dat gebeurt waar we bang voor zijn. Bijvoorbeeld: Ik vind vrijheid ontzettend belangrijk. Het beste dat mij kan overkomen is dat ik zelf bepaal wat ik doe. Het ergste dat me kan overkomen is dat ik afhankelijk ben van anderen. Dat is de reden dat ik een eigen bedrijf ben begonnen.

Waar ben ik dan bang voor? Dat dit bedrijf niet meer succesvol zal zijn en ik terug moet gaan naar loondienst.

Geen stress op dit moment.

Als ik me zorgen maak, dan zou het daar over zijn. Dat ik weer in de file sta op weg naar een baas die me vertelt wat ik moet doen: dat zou pas echt stress betekenen! Ook al heb ik dat twintig jaar gedaan en voelde het toen normaal.

Maar waarom maak ik me daar druk om? Nu gaat alles goed, er is geen enkele reden om aan te nemen dat het in de toekomst minder wordt. En toch, als ik erover begin te piekeren, ervaar ik stress.

Je kunt dus zelfs stress ervaren als er niets aan de hand is. Op dit moment typ ik deze woorden, loopt mijn bedrijf prima en ga ik zo direct in het bos hardlopen. Niets aan de hand.

De stress zit hooguit in mijn hoofd, niet in de werkelijkheid. En zolang ik in mijn hoofd blijf zitten, zal ik me zorgen maken. Dus hoe veranderen we dit?

Een magische truc.

Heb je wel eens uren gepiekerd over een probleem? Gegarandeerd dat je lichaam dat voelde: je ademhaling werd oppervlakkig, je buikspieren spanden zich, de frons boven je wenkbrauwen werd dieper. Je gedachten wogen niets, maar het effect ervan woog tonnen.

Heb je ooit gemerkt dat een uur later alle stress weg was? Dat je in precies dezelfde ruimte zat, maar je heel anders voelde? Er was geen spanning meer, je ademhaling was rustig en de frons op je voorhoofd was verdwenen.

Wat is er veranderd?

Hoe kan dit? Je bent nog precies in dezelfde ruimte, je bent nog steeds dezelfde persoon. In de werkelijkheid is niets veranderd. En toch is alle stress weg.

Dat is toch een magische truc? Uiterlijk is alles hetzelfde, maar je voelt je compleet anders. Het lijkt wel of dat zware gevoel in rook is opgegaan. En dat klopt ook. Je stopte met piekeren over het probleem – en de stress verdween direct. Terwijl je niet eens je lichaam bewoog!

Je zette alleen een knop om in je hoofd. Vaak kunnen we die knop niet meer terugvinden, maar hij is er wel altijd…

Leven zonder stress.

Jij en ik bepalen voor een groot deel zelf hoeveel stress we ervaren. Natuurlijk ervaren we stressvolle situaties, die horen bij het leven. Maar de grootste stress wordt veroorzaakt in onze gedachten. En aangezien het onze gedachten zijn, kunnen we zelf bepalen hoe we daar mee omgaan.

De meeste mensen focussen op het veranderen van situaties. Maar om stress te verminderen werkt het beter en sneller om je te focussen op het veranderen van je gedachten.

Pak de kern aan…

Doe je dit, dan kun je rust vinden in elke situatie. Doe je dit niet, dan kun je een situatie veranderen om daarna te ontdekken dat je in de nieuwe situatie je óók weer stress ervaart…

Wees slim, pak de kern aan – dat is de weg naar blijvende verandering.

Leven zonder stress is misschien nooit helemaal mogelijk. Maar ik weet zeker – uit ervaring – dat je 90% van alle stress kunt vermijden. De onderstaande cursus leert je stap voor stap hoe je dat moet doen. Laat je stress los en kies voor een ontspannen leven. Dat is waar de echte magie begint…

Bron: Frank de Moei | Professional Coach | Newstart.nl