in

In 7 Stappen Naar Werk Dat Bij Je Past – Van Baan Naar Droombaan


Te veel mensen doen het werk dat ze eigenlijk niet willen. Ze dromen over een leukere baan, maar weten niet precies welk werk het beste bij hen past. Of ze weten wel wat ze willen, maar niet hoe ze daar moeten komen.
Dit artikel geeft je 7 stappen die je kunt gebruiken om je ideale baan te vinden en te krijgen.

1. Bepaal hoe belangrijk het is om het ideale werk te vinden.

Je moet overtuigd zijn dat leuker werk belangrijk voor je is, anders mis je de motivatie en energie om aan de slag te gaan.
Dit is de belangrijkste reden waarom iemand nog niet het werk doet wat hij of zij wil. De huidige baan bevalt niet echt, maar het geeft inkomen en zekerheid.

Als de noodzaak ontbreekt om tijd te besteden aan het vinden van leuker werk verandert er niets. De beste vraag om je helpen in deze stap is: ‘Wil ik dit werk de komende tien jaar blijven doen?’ Als het antwoord nee is, is de volgende vraag: ‘Ben ik bereid om tijd en energie te stoppen om dit te veranderen?’ Als je antwoord daarop ja is, ben je klaar voor de volgende stap.

2. Bepaal wat je passie is.

Het heeft geen zin om ander werk te zoeken als dat je na een jaar ook weer verveelt. Neem de tijd om te achterhalen wat je het liefst zou doen. De cursus Vind je Ideale Baan leert je van je passie je beroep te maken en er inkomen mee te verdienen.

3. Bepaal je talenten.

Je talenten en passie gaan samen. Met andere woorden: meestal ben je goed in wat je het liefst doet. Schrijf eens op waar jij in uitblinkt. Ben je een ster in werken met cijfers of het houden van een goed gesprek? Ben jij het liefst bezig met het creëren van een nieuwe website of het maken van een video? Schrijf het op en doe jezelf niet te kort!

Als je twijfelt op je überhaupt wel talenten hebt, vraag dan aan je omgeving wat deze denkt dat jij het beste kunt. Wat zeggen je vrienden of familie? En wat gaat je moeiteloos af terwijl het anderen veel energie kost? Dat is jouw talent. Het maakt niet uit dat je denkt dat anderen veel meer talent hebben. Iedereen op zijn eigen niveau. Het gaat nu om jou.

4. Bepaal wat voor kenmerken een baan moet hebben om ideaal te zijn.

Zou je het liefst zelfstandig werken in een eigen bedrijf? Of wil je juist op kantoor zitten? Zou je in een team willen werken of juist alleen? Wil je leiding geven of niet?

Deze stap kun je zo uitgebreid beschrijven als je zelf wilt. Denk aan alle details die voor jou belangrijk zijn. Waar zou je willen werken en met wie? Zou je dicht bij je werk moeten wonen of maakt dat niet uit? Wil je parttime, in avonddienst of overdag werken? Wil je een strakke hiërarchie of juist veel vrijheid?

5. Verbind alle elementen voor een gedetailleerde beschrijving.

Voeg je passie, talenten en bijzonderheden samen in een blauwdruk van je droombaan. Als je niet precies weet wat je zoekt heeft het ook geen zin om op pad te gaan. Hoe gedetailleerder je bepaalt hoe het ideale werk eruit ziet, hoe beter.

6. Bereid je voor en ga op zoek.

Nu je weet wat je wilt en hoe dat eruit ziet, kun je beginnen met de voorbereiding. Misschien heb je een extra diploma nodig of moet je een bepaalde vaardigheid ontwikkelen. Waarschijnlijk moet je sollicitatiebrieven versturen voor een baan in loondienst. Of moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel voor een eigen bedrijf.

Deze stap kost tijd. Gun jezelf die tijd ook. Je hoeft niet morgen een andere baan te hebben. Het gaat om een investering voor de komende tien jaar. Wellicht duurt het een tijd voordat je aangenomen wordt. Wellicht kun je een eigen bedrijf eerst in de avonduren opstarten voordat je je huidige baan vaarwel zegt.

7. Maak de overstap en neem de tijd om te leren.

Uiteindelijk zul je de sprong moeten wagen. Natuurlijk is het spannend om iets nieuws te beginnen. Het kan zijn dat je niet onmiddellijk succesvol bent. Dat je in het begin fouten maakt en bij moet leren.

Iedereen die het werk doet waar jij van droomt, heeft ook deze stappen moeten zetten. Dus geef jezelf de tijd voor een opstartfase. Als je leert wat goed of fout gaat en dat aanpast, word je vanzelf succesvol. Je doet immers het werk dat jij het liefst wilt en waar je talenten liggen. Doen wat je wilt, is de beste definitie van persoonlijk succes.

Bron: Frank de Moei | Professional Coach | Newstart.nl