in

Hoe Kom Je Af Van Je Stress?

Stress wordt veroorzaakt door situaties, maar ook door je eigen verwachtingen. Bepaal eerst waar de stress vandaan komt. Gooi vervolgens de stress uit je hoofd door actie te nemen. Alleen jij kunt dat doen. Daarnaast is stress een les, dus wat moet je leren?

Neem de verantwoordelijkheid.

Dit is een waarheid als een koe: jouw stress is jouw verantwoordelijkheid. Hoe kun je een auto repareren als je weigert in te zien dat het jouw auto is?

Andere mensen gaan het niet voor je oplossen. Meestal willen ze dat ook niet, want ze zijn te veel bezig met hun eigen zorgen. Dus is er maar één persoon die er iets aan kan doen en dat ben jij.

De volgende uitspraken blokkeren elke oplossing:

– Zij hebben mijn stress veroorzaakt, zij moeten het maar oplossen.
– Wat kan ik eraan doen?
– Het is niet mijn schuld!
– Misschien gaat het vanzelf over.
– Had ik hier maar geen last van.

Zie je dat deze zinnen een excuus zijn om er niets aan te doen? Natuurlijk heb je recht op excuses en heb ik er alle begrip voor. Maar het gaat je niet verder helpen. Als je boot vastloopt, kun je zeggen dat het ligt aan de wind. Maar zet dat je boot weer in beweging? Nee toch? Het ligt niet aan de wind, het ligt aan je zeil. Die bepaalt waar je naartoe gaat.

Neem actie.

Dus wat kun jij er nu aan doen? Heel veel. Ga in ieder geval niet piekeren. Daar los je niets mee op. Pak de oorzaak van je stress aan. Er zijn tientallen oorzaken van stress en even zoveel oplossingen. Dit artikel is te kort om die allemaal te beschrijven.

Vraag jezelf:
– Wat kun je doen zodat je minder stress ervaart?
– Wat is de snelste weg naar de beste oplossing?
– Welke vaardigheden heb je nodig?
– Met welke stap kun je beginnen?

Deze vragen leiden tot actie. Alleen actie heeft het vermogen iets te veranderen. Met actie ervaar je direct minder stress.

Gooi de stress uit je hoofd.

Wat is de oorzaak van stress? Er zijn natuurlijk externe oorzaken: vervelend werk, moeizame relaties of tegenvallende financiën. Daarnaast is er ook een interne oorzaak en die is minstens net zo belangrijk. Kun je raden wat dat is? Dat is de stress die veroorzaakt wordt door je eigen gedachten.

Tussen alle goede gedachten die we hebben, zitten ook een paar verkeerde overtuigingen. Bijvoorbeeld de wens dat iedereen je aardig moet vinden. Als je dat verwacht, dan creëer je daarmee je eigen stress. Als je kunt accepteren dat niet iedereen je aardig vindt, heb je veel minder zorgen. Dit lijkt een simpel voorbeeld, maar in de realiteit stappen veel mensen in die valkuil. En er zijn heel veel valkuilen waar je in kunt stappen.

Kortom, veel stress creëren we zelf door verkeerde veronderstellingen en overtuigingen. En ja, ook jij hebt overtuigingen die je niet dienen. Die hebben we allemaal. Hoe kom je hier van af? Een goede start is om de e-cursus Nooit meer Stress of Zorgen te volgen. Deze helpt je de oorzaak van je stress te vinden, wat deze ook is, en geeft je vervolgens waardevolle inzichten en suggesties voor de beste oplossing.

Stress is een les.

Stress komt van uitdagingen en uitdagingen zijn cadeaus in vermomming. Soms is de uitdaging zo groot dat je het cadeau het liefst wilt weigeren. Maar net zo vaak is de uitdaging een mogelijkheid om te groeien als mens. Misschien is de stress die je nu ervaart een teken dat je:

– Voor jezelf moet kiezen.
– Verantwoordelijkheid moet nemen voor je eigen leven.
– Een visie moet ontwikkelen.
– Je grenzen beter moet aangeven.
– Moet stoppen te doen wat niet bij je past.
– Te veel in je hoofd zit.

Je kunt stress loslaten.

Wat het ook is, stress is vooral een duwtje om jezelf te ontwikkelen. Want in jou zit de mogelijkheid dit op te lossen. En als je dat lukt, dan ben je weer een enorm stuk gegroeid.

Ga er ook vanuit dat als je dit niet oplost, je deze uitdaging in de toekomst weer tegenkomt. Misschien in een andere vorm of in een ander situatie. Problemen hebben de neiging terug te komen totdat we ze definitief oplossen.

Bron: Frank de Moei | Professional Coach | Newstart.nl