in

De Meest Gemaakte Fout Bij Het Vinden Van Je Droombaan

Heel veel mensen zijn op zoek naar ander, leuker werk. Als professionele coach heb ik veel gesprekken gehad met cliënten die door de bomen het bos niet meer zien. Ze weten niet precies wat ze willen of hoe ze daar moeten komen en zien een groot verschil tussen hun wens (de droombaan) en de realiteit (hun huidige werk).

Daarbij worden vaak dezelfde fouten gemaakt. Dit artikel legt uit wat je kunt doen om uit te vinden welk werk het beste bij je past en welke valkuilen je kunt vermijden.

Je droombaan vinden, ligt in het verlengde van je persoonlijkheid.

Sterker nog: je droombaan IS het verlengde van je persoonlijkheid. Je werk is een uiting van wie JIJ bent.

Als je zoekt naar leuker werk dan ga je meestal kijken in vacaturebanken of je neemt contact op met een uitzendbureau of headhunter.

Daarmee maakt je al direct een cruciale vergissing. Voordat je begint te analyseren waar je passie en talenten liggen, probeer je jezelf te passen in een hokje, een functie of vacature. Dat is veel te vroeg.

Jij past niet in een functie of vacature: jouw persoonlijkheid bepaalt wat voor functie het beste bij jou past.

Door direct te kijken naar functies ga je voorbij aan de essentie van een ideale baan, namelijk je persoonlijkheid, je passies en talenten.

Je probeert als het ware de kleding van een ander te passen, zonder te kijken naar je eigen maten.

Wat je dan ziet, is dat je van baan tot baan gaat zonder ooit het ideale werk te vinden. Je begint bij een bedrijf en na verloop van tijd motiveert je baan je niet meer. Dan ga je op zoek en je denkt tijdelijk een andere ‘ideale baan’ te hebben gevonden, om erachter te komen dat dit ook niet is wat je wilt.

Kortom: je probeert iets aan te passen dat geen rekening houdt met jouw eigen maten. Je passie bepaalt de baan. De baan bepaalt niet jouw passie. Je vind je droombaan als je je passie hebt gevonden.

Als je nog 10, 20, 30 of 40 jaar moet werken, dan zal niets je zoveel plezier doen als uit te vinden wat je nu echt wilt. Die periode is veel te lang om door te brengen met een tweede keus of zomaar een baan.

Begin eerst met het WAT, dan met het HOE.

Bepaal eerst wat je leuk vindt. Waar krijg je energie van? Waar word je enthousiast van? Is dat van mensen helpen? Is het van bezig te zijn met cijfers of techniek? Wat vind je daar zo leuk aan? Waarom motiveert dat je?

De valkuil is dat veel mensen hier direct op vastlopen omdat ze onmiddellijk denken: “Die baan bestaat niet.” Of: “Daar kan ik niets mee verdienen.”

Als jij bepaalt dat dat zo is, dan is het ook zo. Zo saboteer je je eigen droombaan al voordat je erachter bent gekomen wat je precies wilt. Bovendien, door jezelf direct te confronteren met praktische bezwaren (die baan bestaat niet, daar verdien je geen geld mee), ben je niet gemotiveerd om verder te gaan zoeken. Je besluit al bij voorbaat dat het een hopeloze oefening is en je nooit het ideale werk kunt gaan doen. Zonde!

In het stadium waarin je je op zoek gaan naar je passie, is het veel te vroeg om dat al te vertalen in een concrete functie. Het gaat eerst om te achterhalen WAT je wilt. Dat kost veel tijd. Hoe beter je bepaalt (tot in detail) wat je wilt, hoe gerichter je op zoek kunt gaan. Pas als je alle details hebt bepaald, kun je gaan uitvinden HOE je daar moet komen. Door de zaak om te draaien en eerst te kijken hoe je ergens moet komen, zinkt je eigen boot. Nog voordat je de haven uit bent.

Je vind je droombaan niet door eindeloos te piekeren over beren op de weg.

Vind je droombaan – de belangrijkste stap.

Het achterhalen van je passie is de belangrijkste stap. Hoe meer details hoe beter. Als je met behulp van een coach, cursus of door eigen onderzoek dit hebt achterhaald, kun je verder gaan.

Probeer je hoofdpassie – je drijfveer – te ontdekken door je af te vragen wat je het liefste doet, waar je energie van krijgt, waar je enthousiast van wordt, wat je uren zou kunnen doen of wat jij belangrijk vindt in het leven. Het antwoord op die vragen is je passie.

Is het mensen helpen, kennis vergaren, macht of status hebben, schoonheid waarderen, iets creëren?

Daarna kun je verder gaan met details bedenken van jouw ideale baan. Wil je op kantoor werken of juist in de buitenlucht? Wil je in een team werken of liever alleen? Houd je van druk en deadlines of juist niet? Wil je graag structuur of krijg je liever de ruimte? Wil je een baas boven je of wil je zelf de baas zijn?

Je vind je droombaan alleen als je helder hebt wat je belangrijk vindt in je werk.

De details die je kunt bedenken zijn eindeloos. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker het wordt om daar gericht naar te zoeken.
Als je zegt “Ik wil mensen helpen” dan geeft dat wel een idee, maar niet echt een handvat. Wat voor mensen wil je helpen? Hoe wil je ze helpen? Waarmee wil je ze helpen? Hoe vaak en hoelang wil je ze helpen? In welke branche of op welk vakgebied?

Wees creatief en fantaseer eens over je droombaan. Pas veel later kun je gaan zoeken wat voor bedrijven en functies daarvoor in aanmerking komen.

Als je zoekt naar functies ga je naar een vacaturebank, maar als je wilt weten wat je droombaan is, kun je dat antwoord alleen bij jezelf vinden.

Bron: Frank de Moei | Professional Coach | Newstart.nl