in

Cursus Zelfvertrouwen

Wat heb je aan een online cursus zelfvertrouwen? Wanneer heb je het nodig? Wat is een goede cursus om je zelfvertrouwen te vergroten? En hoe weet je of het werkt?

Dit zijn de vragen die ik meestal krijg naar aanleiding van de online Cursus Zelfvertrouwen die heet ‘Blijvend Zelfvertrouwen’.

Wat heb je aan een cursus zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is waarschijnlijk de belangrijkste eigenschap die je kunt ontwikkelen. Het geloof in jezelf is essentieel in elk aspect van je leven.

Zelfvertrouwen in relaties.

Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je jezelf accepteert zoals je bent. Hierdoor voel je je beter in de omgang met anderen. Je bent minder geneigd om je te laten leiden door wat anderen vinden of willen. Dit zorgt er vreemd genoeg toch voor dat andere mensen je makkelijker accepteren. Want hoe kan iemand je accepteren als je jezelf niet accepteert?

Zelfvertrouwen geeft je ook de moed om beter te bepalen met wie je om wilt gaan. Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben vaak relaties waar ze zich eigenlijk niet goed bij voelen. Anderen maken soms misbruik van hun goedheid.

Zelfvertrouwen in werk.

Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je duidelijker nagaat welk werk het beste bij je past. Je gaat uit van je eigen kracht en waarde en zoekt vervolgens een baan die bij jouw voorkeuren past. Met weinig zelfvertrouwen heb je veel meer de neiging om het werk te doen dat je altijd al hebt gedaan, ongeacht of je dat werk leuk vindt of niet. Want het voelt veiliger om niet te groeien en alles bij het oude te laten.

Zelfvertrouwen in je doelen.

Met een sterk zelfvertrouwen stel je niet alleen grotere doelen, maar zoek je ook die doelen uit die bij je persoonlijkheid passen. Je leert dus beter je eigen weg te bepalen. Zelfvertrouwen zorg ervoor dat je meer doorzettingsvermogen ontwikkelt en beter met tegenslagen omgaat. En dus je doelen makkelijker bereikt.

Zelfvertrouwen geeft geluk.

Zelfvertrouwen komt van binnen, niet van buiten. Met je gevoel is dat ook zo. Met zelfvertrouwen hecht je meer waarde aan wat jij belangrijk vindt. Je leert daardoor beter op je gevoel te vertrouwen.

Hierdoor zit je beter in je vel: je twijfelt minder en bent meer tevreden met de keuzes die je maakt. Minder dingen brengen je uit je balans. Door op gevoel te leven kun je dat stemmetje in je hoofd, dat eeuwig twijfelt, beter loslaten. Je wordt spontaner en zelfverzekerder. En daardoor gelukkiger.

Je ziet dat zelfvertrouwen doorwerkt in bijna elk aspect van je leven. Door aan je zelfvertrouwen te werken, krijg je op al deze gebieden een beter gevoel  en een beter resultaat. Een cursus zelfvertrouwen helpt je hiermee.

Wanneer heb je een cursus zelfvertrouwen nodig?

Een cursus zelfvertrouwen is goed voor je als:
– Je het gevoel hebt dat je nog niet de persoon bent die je graag zou willen zijn.
– Je denkt dat je nog niet helemaal jezelf kunt zijn in je werk of in je privéleven.
– Je je zekerder wilt voelen en minder aan jezelf wilt twijfelen.

Als je tevreden bent over wie je bent en je ziet geen noodzaak om dat te veranderen, dan heb je een cursus zelfvertrouwen niet nodig.

Wat is een goede cursus om je zelfvertrouwen te vergroten?

Je zelfvertrouwen vergroten is geen trucje. Je kunt niet blijvend doen alsof. Zelfvertrouwen is dus niet iets dat aan de oppervlakte zit, het is iets dat van binnenuit komt. Dus een cursus die je wat trucjes leert, werkt meestal niet.

Toch is het ook niet nodig om terug naar je jeugd te gaan of enorm te graven in je persoonlijkheid.

Wat wel werkt, is dat je ontspannen en met volle aandacht en begrip naar jezelf kijkt en afvraagt: ‘Hoe zit dat bij mij? Wanneer voel ik een gebrek aan zelfvertrouwen en waarom is dat? Wat hoop ik daarmee te compenseren? Hoe kan ik daar ook anders naar kijken?’

Een goede cursus zelfvertrouwen is een cursus die je stap voor stap leidt door dat proces. Met aandacht, begrip en ontspanning. Zonder te oordelen. Zonder te moeten.

Een goede cursus zelfvertrouwen geeft je duidelijke informatie en helpt je daarna om zelf de antwoorden te vinden. Die antwoorden kunnen ook alleen maar uit jezelf komen. Dat kan niemand je leren.

Een cursus zelfvertrouwen kan je wel de juiste vragen stellen. Met de juiste vragen krijg je wel de juiste antwoorden. En die helpen jou verder.

Hoe weet je of een cursus zelfvertrouwen werkt?

Met een goede cursus zelfvertrouwen denk je op een gegeven moment: ‘Ah! Dus daarom doe ik dat altijd!’ Of: ‘Daarom twijfel ik zo!’
Je begint situaties in je leven te herkennen en je weet waar ze vandaan komen.
Pas dan kun je andere keuzes maken.

Je kunt dan kiezen voor zelfvertrouwen, in welke situatie dan ook.
Je besluit dan niet te kiezen voor twijfel en kritiek, maar voor acceptatie en begrip.

Want alleen als je jezelf accepteert zoals je bent en gelooft in je eigen kunnen, ben je werkelijk vrij…

Bron: Frank de Moei | Professional Coach | Newstart.nl