in ,

De 7 Signalen Die Je Merkt Wanneer Je Allergisch Bent Voor Alcohol

“Ik ben niet dronken, ik ben gewoon allergisch voor drank”

Je hoeft niet allergisch te zijn voor alcohol om je ziek te voelen na een nachtje drinken. Schenk je glas iets te royaal in en je kunt last krijgen van misselijkheid, braken, geheugenverlies en meer. Zelfs drinken in matige hoeveelheden kan na verloop van tijd grote schade aanrichten aan je gezondheid, waardoor je een verhoogd risico loopt op kanker, hart- en vaatziekten en leveraandoeningen.

Het lijkt erop dat er geen tekort is aan manieren waarop alcohol je schade kan toebrengen. En naast deze gevaren kunnen mensen met een alcoholallergie of -intolerantie extra symptomen krijgen, maar zijn ze zich vaak niet bewust van de oorzaak.

Allergisch of intolerant voor alcohol

Allergieën en intoleranties lijken misschien hetzelfde, maar dat zijn ze niet: een intolerantie is een genetische metabolische aandoening, terwijl een allergie een immunologische reactie is op een bepaald ingrediënt in de drank, zoals granen, chemicaliën of conserveermiddelen. Wat ze echter gemeen hebben, is dat beide al snel na de eerste slokjes significante symptomen kunnen veroorzaken.

“Om te onderscheiden of een persoon allergisch is voor alcohol of gewoon te veel gedronken heeft, is het belangrijk om op te letten wanneer de symptomen zijn begonnen”, zegt Rosmy Barrios, MD, arts en auteur van medische inhoud bij Health Reporter. “Symptomen veroorzaakt door allergie treden onmiddellijk op of na een paar minuten van het nuttigen van alcoholische dranken, terwijl symptomen die samenhangen met te veel drinken veel later optreden.”

Lees verder om erachter te komen welke zeven symptomen kunnen betekenen dat je een alcoholintolerantie of allergie hebt – en zorg ervoor dat je je arts raadpleegt als je ze opmerkt, vooral als je met mate drinkt.

1. Roodheid in het gezicht

Volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism kan een rood gezicht direct na het drinken een belangrijk teken zijn van een alcoholallergie. “Van bijzonder belang is dat de alcoholspoelingsreactie verband houdt met een hoger risico op bepaalde soorten kanker”, waarschuwt de organisatie en merkt op dat slokdarmkanker en borstkanker het nauwst met elkaar verbonden zijn.

2. Rode, jeukende huidbultjes

Veel mensen met een alcoholallergie krijgen netelroos na het drinken. Dit zijn rode, jeukende striemen op de huid die snel verschijnen na het nuttigen van alcohol. Gillian Tietz, MS, een biochemicus en gastheer van de Sober Powered Podcast, legt uit dat aangezien “genetica bepaalt hoe efficiënt je enzymen werken bij het verwerken en elimineren van alcohol”, sommige mensen met inefficiënte enzymen een opeenhoping van acetaldehyde kunnen ervaren, wat de symptomen kan verergeren.

3. Verergering van reeds bestaande astma

Mensen met zowel astma als een alcoholallergie kunnen merken dat hun ademhalingssymptomen verergeren als ze drinken. “Tot een derde van de mensen met astma klaagt dat wijn hun astma verergert, en minder vaak met bier of sterke drank”, legt de Australian Society of Clinical Immunology and Allergy uit. “Bier, wijn en champagne bevatten natriummetabisulfiet, dat al sinds de Romeinse tijd als conserveermiddel wordt gebruikt. Sommige mensen, vooral degenen met onstabiele of slecht gecontroleerde astma, kunnen piepen wanneer ze deze dranken consumeren.”

4. Loopneus of verstopte neus

Een verstopte neus of een loopneus worden ook vaak geassocieerd met alcoholallergieën. Volgens Go Health Urgent Care komt dat omdat “wijn, bier en sterke drank histamine bevatten, een stof die een allergische reactie oproept. Van alle alcoholische dranken hebben rode wijnen meestal het hoogste histaminegehalte.”

5. Lage bloeddruk

Hoewel algemeen bekend is dat alcohol bij veel mensen de bloeddruk verhoogt, kunnen mensen met een alcoholallergie of -intolerantie een verlaagde bloeddruk ervaren, zegt de Mayo Clinic. Dit kan een andere manier zijn om onderscheid te maken tussen symptomen van overconsumptie en allergie.

6. Misselijkheid en braken

Het zou gemakkelijk zijn om deze symptomen te verwarren met alcoholvergiftiging, maar de Mayo Clinic zegt dat ze een teken kunnen zijn van allergie of intolerantie. Ongeacht de oorzaak, misselijkheid of braken na het drinken met welke frequentie dan ook, is een duidelijk teken dat je met een medische zorgverlener moet praten over jouw alcoholgebruik en dat je moet stoppen of helemaal moet stoppen.

7. Darm problemen

Darm problemen zoals maagkrampen en diarree worden ook in verband gebracht met alcoholallergieën en kunnen optreden kort na het nuttigen van jouw eerste drankje. Maar zelfs mensen zonder allergie of intolerantie kunnen dit symptoom ervaren na het drinken, omdat “alcohol de darmen in beroering brengt en ervoor zorgt dat ze reageren door de spijsvertering te versnellen”, legt Medical News Today uit.

Als je één of meerdere kenmerken herkent van alcohol allergie of intollerantie bespreek dit dan met je huisarts. En consumeer in de tussentijd geen alcoholische dranken.

Bron: BestLife